Σας αρέσει το σινεμά;

Βρείτε εδώ δύο ταινίες-ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για προβολή στην τάξη. Οι ταινίες γυρίστηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Αγοράς, του Κεραμεικού και των Λόφων δυτικά της Ακρόπολης. Ανάμεσα στα εμβληματικά μνημεία της Αθήνας, αρχαιολόγοι και συντηρήτριες αρχαιοτήτων μιλούν για το αρχαίο γκράφιτι ως ιστορική μαρτυρία και το σύγχρονο γκράφιτι ως πράξη φθοράς και βανδαλισμού στα μνημεία αναδεικνύοντας το διεπιστημονικό έργο της προστασίας.

Αρχαίο Γκράφιτι: Μα υπάρχει κάτι τέτοιο;

Ντοκιμαντέρ │ 2023 │ Διάρκεια: 20΄

Λίγα λόγια για την ταινία
Η λέξη γκράφιτι είναι αντιδάνειο της λέξης Γράφω. Η παρόρμηση του ανθρώπου να εκφράζει με τρόπο αυθόρμητο τον θυμό, την επιθυμία ή τις σκέψεις του έχει τις ρίζες της στο βάθος του χρόνου. Τα αρχαία γκράφιτι αναφέρονται στη συνήθειά του να γράφει και να χαράσσει σε επιφάνειες του άμεσου περιβάλλοντός του, ενίοτε παράτυπα και παράνομα. Πολύ συχνά, ως αρχαιολογικά κατάλοιπα, φθάνουν σε εμάς κείμενα άτυπα, ανεπίσημα, γραμμένα πρόχειρα πάνω σε αγγεία και τοίχους. Είναι σχόλια ιδιωτικά, προσωπικά και κάποιες φορές αποτελούν σημαντική ή και μοναδική πηγή γνώσης για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων του αρχαίου κόσμου. Με άλλα λόγια, είναι η φωνή των ανώνυμων που επέζησε ως ντοκουμέντο «σε πείσμα» της επίσημης ιστορίας.
Η ταινία μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Αρχαίο γκράφιτι: Μα υπάρχει κάτι τέτοιο;» παρουσιάζει αρχαία και ιστορικά χαράγματα και γραφήματα που αποκαλύφθηκαν στις ανασκαφές της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού και απευθύνεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και ευρύ κοινό με σκοπό να παρουσιάσει με εύληπτο και ευχάριστο τρόπο την ιστορία τους και τη σημασία τους ως ιστορικών μαρτυριών.
Η ταινία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης «Θ-ink: το γκράφιτι ως ιστορική μαρτυρία και ως φθορά στα αρχαία μνημεία» από το Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” ΕΣΠΑ 2014-2020. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκέψου πριν βάλεις το μελάνι σου!

Ντοκιμαντέρ │ 2023 │ Διάρκεια: 22΄

Λίγα λόγια για την ταινία
Το ανεξέλεγκτο σύγχρονο γκράφιτι αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τα μνημεία και τις αρχαιότητες τα οποία προσβάλλονται και καταστρέφονται με τρόπο ανεπανόρθωτο. Ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως αυτοί των Δυτικών Λόφων, βανδαλίζονται καθημερινά με γκράφιτι και οι συντηρητές αρχαιοτήτων καταβάλλουν ασταμάτητα υπέρμετρες προσπάθειες για να τα απομακρύνουν και να διατηρήσουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Οι παράπλευρες αρνητικές επιπτώσεις των γκράφιτι και των αντιγκράφιτι υλικών διακρίνονται πάνω στα μνημεία, στο φυσικό περιβάλλον τους καθώς και στους εργαζόμενους για τον καθαρισμό τους.
Η ταινία μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Σκέψου πριν βάλεις το μελάνι σου!» παρουσιάζει με εύληπτο τρόπο τις φθορές που προκαλεί το σύγχρονο γκράφιτι στην υλική υπόσταση και τις αξίες των μνημείων και τη χρονοβόρα και υψηλού κόστους διαδικασία απομάκρυνσης τους από τους συντηρητές αρχαιοτήτων. Απευθύνεται σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και ευρύ κοινό, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το νεαρό κυρίως κοινό απέναντι στα μνημεία και το έργο για την προστασία τους.
Η ταινία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης «Θ-ink: το γκράφιτι ως ιστορική μαρτυρία και ως φθορά στα αρχαία μνημεία» από το Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” ΕΣΠΑ 2014-2020. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.