Αναθηματικό ανάγλυφο με νεότερο χάραγμα

Χρονολόγηση αναγλύφου: α’ μισό 4ου αι. π.Χ.

Προέλευση / τόπος φύλαξης: πιθανότατα από τη Λουκού Κυνουρίας. To έργο φυλασσόταν στη Μονή Λουκούς. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αρ. ευρ. 1402.

Διαστάσεις: ύψος: 51 εκ., πλάτος: 75 εκ.

Περιγραφή

Αναθηματικό, ναόσχημο ανάγλυφο με παράσταση του Ασκληπιού και της οικογένειάς του, στους οποίους προσέρχεται οικογένεια σεβιζόντων λατρευτών. Στο επιστύλιο η επιγραφή

ΔΩΡΕΙ Ι. ΜΟΝΗ ΛΟΥΚΟΥ 1872

τεκμηριώνει ότι το γλυπτό παραχωρήθηκε στο Μουσείο από τη Μονή Λουκούς το 1872.

Παρατηρήσεις

Στη Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Λουκού φυλάσσονταν στις αρχές του 19ου αι. πληθώρα γλυπτών και αρχιτεκτονικών μελών, προερχόμενων από τη γύρω περιοχή και τον χώρο της παρακείμενης έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού. Ο διοικητής Αγίου Πέτρου και Πραστού, Μάρκος Δαμιράλις, μεσολάβησε τον ηγούμενο της Μονής για να μεταφερθούν αρκετά από τα γλυπτά αυτά στο Εθνικό Μουσείο στην Αίγινα τον Απρίλιο του 1831. Ζήτησε μάλιστα τη δημοσίευση της δωρεάς στη Γενική Εφημερίδα.

Το συγκεκριμένο ανάγλυφο δωρήθηκε στο Μουσείο 40 χρόνια αργότερα, όπως δηλώνει η επιγραφή, που χαράχθηκε στο επιστύλιο του αναγλύφου με σκοπό να εξάρει την αξία της παραχώρησης και, πιθανότατα, να εξασφαλίσει ότι το όνομα του δωρητή θα μείνει ανεξίτηλο σε έναν μονιμότερο φορέα.

Δρ. Χρυσάνθη Τσούλη, αρχαιολόγος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο