Με τη Σικέλα στην Αγορά

Παραμονές της σικελικής εκστρατείας, συμμετέχουμε σε μια φανταστική ιστορία με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα της εποχής, τη Σικέλα. Η Σικέλα έχει μαγαζί στην Αγορά και πουλάει βότανα και αρώματα για να ζήσει. Ωστόσο, έχει μία ιδιαιτερότητα. Δεν είναι πολίτης της Αθήνας, αλλά ξένη. Όπως λέει και το όνομά της, κατάγεται από την Σικελία.

Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι μαθητές/τριες ακολουθούν τη Σικέλα στην Αγορά και ανακαλύπτουν όστρακα με αρχαία γκράφιτι. Λύνουν γρίφους, συμμετέχουν σε υποθετικά σενάρια, κατανοούν την καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα κατά τη διάρκεια της Ειρήνης του Νικία και τη λειτουργία της Αρχαίας Αγοράς. Αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα για τις λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος και «συνομιλούν» με μια γυναίκα ξένη που έζησε με το δικό της τρόπο τα γεγονότα της εποχής. Επιπλέον, αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα των αρχαίων γραφημάτων, μαθαίνουν για τη συντήρηση των μνημείων σήμερα, τους φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους που τα απειλούν και τις αρνητικές επιπτώσεις των σύγχρονων γκράφιτι.

Στον φάκελο του προγράμματος περιλαμβάνονται ποικίλες βιωματικές δραστηριότητες και φύλλα εργασίας για τον χώρο και την τάξη, ένας οδηγός για το Μουσείο της Αγοράς, χρονολόγιο του 5ου αι. π.Χ., σύνδεση με τη σχολική ύλη, υλικό προετοιμασίας, βιβλιογραφία και χρήσιμοι σύνδεσμοι.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση και η ανάπτυξη της δημιουργικής και κριτικής σκέψης των μαθητών/τριών πάνω σε ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εισαγωγή

Στην Αγορά με τη Σικέλα

Στον Αρχαιολογικό χώρο

Χάρτης Δραστηριοτήτων

Διαδραστικός χάρτης

Φύλλα εργασίας

Φωτοθήκη

'Ολα