Αρχαίο Γκράφιτιμα.... υπάρχει κάτι τέτοιο;Ντοκιμαντέρ │ 2023 │ Διάρκεια: 20΄

Λίγα λόγια για την ταινία
Η λέξη γκράφιτι είναι αντιδάνειο της λέξης Γράφω. Η παρόρμηση του ανθρώπου να εκφράζει με τρόπο αυθόρμητο τον θυμό, την επιθυμία ή τις σκέψεις του έχει τις ρίζες της στο βάθος του χρόνου. Τα αρχαία γκράφιτι αναφέρονται στη συνήθειά του να γράφει και να χαράσσει σε επιφάνειες του άμεσου περιβάλλοντός του, ενίοτε παράτυπα και παράνομα. Πολύ συχνά, ως αρχαιολογικά κατάλοιπα, φθάνουν σε εμάς κείμενα άτυπα, ανεπίσημα, γραμμένα πρόχειρα πάνω σε αγγεία και τοίχους. Είναι σχόλια ιδιωτικά, προσωπικά και κάποιες φορές αποτελούν σημαντική ή και μοναδική πηγή γνώσης για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων του αρχαίου κόσμου. Με άλλα λόγια, είναι η φωνή των ανώνυμων που επέζησε ως ντοκουμέντο «σε πείσμα» της επίσημης ιστορίας.

Η ταινία μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Αρχαίο γκράφιτι: Μα υπάρχει κάτι τέτοιο;» παρουσιάζει αρχαία και ιστορικά χαράγματα και γραφήματα που αποκαλύφθηκαν στις ανασκαφές της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού και απευθύνεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και ευρύ κοινό με σκοπό να παρουσιάσει με εύληπτο και ευχάριστο τρόπο την ιστορία τους και τη σημασία τους ως ιστορικών μαρτυριών.
Η ταινία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης «Θ-ink: το γκράφιτι ως ιστορική μαρτυρία και ως φθορά στα αρχαία μνημεία» από το Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” ΕΣΠΑ 2014-2020. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.