Στις γειτονιές της Κοίλης και της Μελίτης...μια διαφορετική μέρα του 335 π.Χ.

Οκτώβριος 335 π.Χ. Ο Αλέξανδρος έχει ήδη καταστρέψει την Θήβα και ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Αθήνα. Η πόλη βρίσκεται σε αναβρασμό, η Εκκλησία του Δήμου καλείται να πάρει αποφάσεις!

Πώς θα αντιδράσουν οι Αθηναίοι στις απειλές του Αλέξανδρου; Γιατί να ασχοληθεί ένα Αθηναίος με τις υποθέσεις της πόλης; Ποιος ο ρόλος των γυναικών στις κρίσιμες αυτές αποφάσεις; Μπορεί ένα γκράφιτι να επηρεάσει τις εξελίξεις;

Οι μαθητές/τριες περπατούν στα κατάλοιπα των δήμων δυτικά της Ακρόπολης και καταλήγουν στην Πνύκα. Ακολουθώντας για μια μέρα μια αθηναϊκή οικογένειας και με πυξίδα αποσπάσματα αρχαίων πηγών, επισκέπτονται ένα αρχαίο σπίτι, τις αρχαίες γειτονιές της Κοίλης και της Μελίτης, γνωρίζουν πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων και αποφασίζουν αν ο πρωταγωνιστής θα ασχοληθεί με τα ζητήματα της πόλης ή θα κοιτάξει τις οικογενειακές του μόνο υποθέσεις. Στην Πνύκα, αναβιώνουν μια ιστορική συνεδρίαση του Οκτωβρίου του 335 π.Χ. και αντιλαμβάνονται τον χώρο όπου πρωτοεφαρμόστηκε η δημοκρατία, σημαντικότατο κεφάλαιο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στον φάκελο του προγράμματος περιλαμβάνονται ποικίλες δραστηριότητες και φύλλα εργασίας για τον χώρο και την τάξη, χρονολόγιο του 4ου αι. π.Χ., σύνδεση με τη σχολική ύλη, υλικό προετοιμασίας, βιβλιογραφία και χρήσιμοι σύνδεσμοι.

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να προβληθεί η ιστορική, παγκόσμια και διαχρονική αξία των Δυτικών Λόφων και ιδιαίτερα της Πνύκας, καθώς εκεί τέθηκαν τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος και των αρχών που το διέπουν.

Εισαγωγή

Στις γειτονιές της Κοίλης και της Μελίτης

Στον Αρχαιολογικό χώρο

Χάρτης Δραστηριοτήτων

Διαδραστικός χάρτης

Φύλλα εργασίας

Φωτοθήκη

Όλα