Με τους περιηγητές στο ΘησείοΤαξίδι στην Αθήνα μετά την επανάσταση

Ας γίνουμε ταξιδιώτες του 19ου αιώνα!

Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στη δεκαετία του 1830 και ας περπατήσουμε στην Αρχαία Αγορά τότε που ήταν μια κεντρική αθηναϊκή γειτονιά για να ανακαλύψουμε γεγονότα που σημάδεψαν την πόλη, τους ανθρώπους της, αλλά και μυστικά που κρύβουν οι αρχαιότητες.

Κατά την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο οι μαθητές/τριες φτάνουν από το λιμάνι του Πειραιά στη γειτονιά της Βλασσαρούς ως ευρωπαίοι περιηγητές. Μαθαίνουν για την ιστορία και την τοπογραφία της «χαμένης» γειτονιάς, για τα πολλά «πρόσωπα» του ναού του Ηφαίστου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και για τα αρχαία και τα ιστορικά γκράφιτι στο «λίθινο χρονικό» του. Μέσα από παιχνίδια γρίφων και δραστηριότητες παρατήρησης γνωρίζουν προσωπικότητες περιηγητών, ερευνητών του παρελθόντος αλλά και σύγχρονων συντηρητών και ανακαλύπτουν ιστορικές μαρτυρίες και φθορές αλλά και τον αγώνα για την προστασία του ναού.

Στον φάκελο του προγράμματος περιλαμβάνονται ποικίλες δραστηριότητες και φύλλα εργασίας για τον χώρο και την τάξη, χρονολόγιο του ναού και του Αγώνα στην Αθήνα, σύνδεση με τη σχολική ύλη, υλικό προετοιμασίας, βιβλιογραφία και χρήσιμοι σύνδεσμοι.

Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές/τριες να εξοικειωθούν με τα μνημεία, να κατανοήσουν τις αξίες που εκφράζουν και τους κινδύνους που τα απειλούν.

Εισαγωγή

Με τους περιηγητές στο Θησείο

Στον Αρχαιολογικό χώρο

Χάρτης Δραστηριοτήτων

Διαδραστικός Χάρτης

Φύλλα εργασίας

Φωτοθήκη

'Ολα