Βάση κανθάρου με graffito

Χρονολόγηση: τελευταίο τέταρτο του 4ου – αρχές 3ου αι. π.Χ.

Προέλευση / τόπος φύλαξης: Τάφος ΙΙΙ. Βόρειο νεκροταφείο Λάρισας Κρεμαστής, θέση «Κάστρο» Πελασγίας, Δήμου Στυλίδας. Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, αρ. ευρ. Κ 14951.

Διαστάσεις: διάμετρος βάσης: 5,1 εκ., ύψος γραμμάτων: 3,1 εκ. 

Περιγραφή

Δακτυλιόσχημη βάση κανθάρου, βαθμιδωτή, κωνική στο κάτω μέρος (εικ. 1). Πηλός ερυθροκάστανος, γάνωμα μελανό στιλπνό. Στον πυθμένα, rouletting και τέσσερα έκτυπα ανθέμια. Στο κάτω μέρος, graffito

Ἡροΐδας/σ

και αμελώς αποδοσμένο εγχάρακτο κλαδί με κισσόφυλλλα δίκην στεφανιού (εικ. 2).

Παρατηρήσεις

Το όνομα του νεκρού, σε πτώση ονομαστική, είναι ευανάγνωστο με βαθιά χάραξη και ακολουθεί αντίστροφη, από το στεφάνι, φορά. Το ανθρωπονυμικό Ἡροΐδας χρησιμοποιείται ως όνομα και πατρωνυμικό. Το πρώτο συνθετικό ρο- προέρχεται από το θεωνυμικό Ήρα, έχει ιωνική καταγωγή και σταχυολογείται σε επιγραφικές μαρτυρίες από τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μακεδονία, τους Δελφούς, την Τρωάδα, τη Λέσβο, την Κω και την Κρήτη.

Το εγχάρακτο στεφάνι φανερώνει τη συνήθεια να στεφανώνονται οι νεκροί. Ταφικά στεφάνια είναι γνωστά από την αττική αγγειογραφία, τις επιτύμβιες στήλες και τους ταφικούς πίνακες, ενώ στεφάνια με κισσόφυλλα και στεφανωμένες μορφές απεικονίζονται σε παραστάσεις των μακεδονικών τάφων και συνδέονται με τη Διονυσιακή λατρεία.

Αθανασία Τσόκα, αρχαιολόγος, ΕΦΑ Φθιώτιδας και Ευρυτανίας