Ενεπίγραφη ερυθρόμορφη κύλικα

Χρονολόγηση: 510-500 π.Χ.

Προέλευση / τόπος φύλαξης: σωστική ανασκαφή τάφου, θέση Άγιος Νικόλαος Ελάτειας. Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας, αρ. ευρ. Αρχαιολογικού Μουσείου Αταλάντης Κ 2764.

Διαστάσεις: ύψος: 7,4 εκ., πλάτος συμπεριλαμβανομένων των λαβών: 23 εκ., διάμετρος χείλους: 15,8-15,9 εκ., διάμετρος βάσης: 7,5 εκ.

Περιγραφή:

Ακέραιη, αττική κύλικα τύπου C, η οποία αποδίδεται στον Ζωγράφο του Πίθου. Πηλός λεπτόκοκκος ανοιχτής καστανέρυθρης απόχρωσης. Το αγγείο φέρει καλής ποιότητας στιλπνό γάνωμα, με εξηρημένες τις επιφάνειες εσωτερικά των λαβών και την περιφέρεια της βάσης. Ερυθρόμορφη παράσταση σε μετάλλιο κοσμεί τον πυθμένα του αγγείου. Πρόκειται για την αναπαράσταση σκύθη συμποσιαστή σε στάση οκλαδόν επί ανακλίνδρου, η οποία αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή θέματα του ρεπερτορίου του ζωγράφου.

Παρατηρήσεις:

Στην κάτω επιφάνεια της βάσης διακρίνεται ευκρινώς επιγραφικό χάραγμα, σε φωκική γραφή του α΄ τετάρτου του 5ου αι. π.Χ.:

παῖς καλός hōραίōν ρχιπέδōν ταμίας

Το κείμενο ερμηνεύεται ως παιδεραστική επευφημία, αποδιδόμενη σε πεντάμετρο, η οποία αποτελεί εύθυμη εκδοχή της ελεγειακής ποίησης και πιθανώς καθορίζει το κοινωνικό περιβάλλον του συγγραφέα.

Πέτρος Κουνούκλας, αρχαιολόγος, ΕΦΑ Φθιώτιδας και Ευρυτανίας