Χρονολόγηση: αρχές-μέσα 3ου αι. π.Χ.
Προέλευση / τόπος φύλαξης: Αρχαία Κόρινθος. Νότια Στοά Ρωμαϊκού Forum. Συλλογή Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, αρ. ευρ. C 1934-397.
Διαστάσεις: σωζόμενο ύψος: 5,5 εκ. διάμετρος χείλους: 11,5 εκ.
Περιγραφή
Μελαμβαφής κάνθαρος τοπικού εργαστηρίου, με ευθύ άνω μέρος, το οποίο στενεύει ελαφρώς προς τα πάνω, και δύο κάθετες λαβές, οι οποίες φέρουν από έναν οριζόντιο λοβό. Κάτω από το χείλος φέρει ζώνη, η οποία από τη μία πλευρά διακοσμείται με φύλλα κισσού στο χρώμα του πηλού, εγχάρακτους και γραπτούς λευκούς μίσχους και λευκές τελείες. Η άλλη πλευρά φέρει εγχάρακτη επιγραφή αποτελούμενη από 11 κεφαλαίους χαρακτήρες, χωρίς κενά μεταξύ τους:
ΩΠΑΡΕΛΠΙΔΑΣΦΑΝΕΙΣ.
Πρόκειται για μισό στίχο σε ιαμβικό τρίμετρο, ο οποίος ερμηνεύεται ως
ὦ παρ’ἐλπίδας φανείς (εικ. 1).
Παρατηρήσεις
Η καλλιγραφία των γραμμάτων παραπέμπει σε παράλληλα σωζόμενων αποσπασμάτων παπύρων από τα μέσα του 3ου αι. π.Χ. [Ευριπίδης, Ιππόλυτος (PLit. Lond. 73), Μένανδρος, Σικυώνιοι (PSorb. 2272-3+72)]. Σχετικά με την προέλευση του κειμένου, εικάζεται ότι μπορεί να σχετίζεται είτε με έργο του Μενάνδρου (Μισούμενος, 214· Σικυώνιοι, 280-311) είτε με το έργο του Ευριπίδη (Φοίνισσες, 311, σχολιασμός κατά Schwarz). Σε αντίθεση με άλλα αγγεία πόσης, που συνήθως φέρουν επιγραφές ονομάτων θεοτήτων ή άλλες εξατομικευμένες αφιερώσεις, το συγκεκριμένο πιθανώς να προοριζόταν για χρήση σε γιορτή, προς τιμήν κάποιου που επέστρεψε μετά από καιρό, ίσως από ταξίδι ή εξορία, ή την επιστροφή κάποιου στρατιώτη.
Μανώλης Παπαδάκης, αρχαιολόγος,Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών Αθήνας, Ανασκαφές Κορίνθου