Χρονολόγηση ληκύθου: κύρια παράσταση πρόσθιας όψης: γύρω στο 420 π.Χ., μεταγενέστερη παράσταση στην πίσω όψη: αρχές 4ου αι. π.Χ.
Προέλευση / τόπος φύλαξης: βρέθηκε στην Αθήνα το 1849. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αρ. ευρ. Γ 835.
Διαστάσεις: ύψος με βάση: 180 εκ.
Περιγραφή
Μαρμάρινη επιτύμβια λήκυθος με δύο παραστάσεις: στην πρόσθια όψη, δύο οπλίτες σε δεξίωση και αριστερά, πίσω από τον ένα οπλίτη, ιππέας με το άλογό του σε καλπασμό. Στην πίσω όψη, μικρότερη παράσταση με καθιστή γυναίκα και πίσω της, δεύτερη όρθια γυναίκα, που την κρατά από τους ώμους.
Στην κυκλική βάση της ληκύθου, νεότερη εγχάρακτη επιγραφή με κεφαλαία επιμελημένα γράμματα:
ΕΥΡΕΘΗ ΕΝ ΤΗ ΟΙΚΙΑ Ι. Μ. ΚΟΣΣΕΝΑΚΗ ΝΥΝ ΔΕ Κ. Δ. ΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ.
Παρατηρήσεις
Η επιγραφή μάς δίνει πληροφορίες για τον ακριβή τόπο εύρεσης της ληκύθου, οι οποίες συμπληρώνονται από τα στοιχεία που μας παρέχουν οι Κ. Πιττάκης και Ι. Περβάνογλου. Σύμφωνα με τον Πιττάκη, στην περιοχή απέναντι από τους βασιλικούς στάβλους, κοντά στην οικία Κ.Π. Καλλιγά, βρέθηκε ένας «ΟΡΟΣ ΣΗΜΑΤΟΣ» και στη γειτονική οικία Ι.Μ. Κοσσενάκη η εν λόγω λήκυθος. Η περιγραφή της ληκύθου από τον Πιττάκη ταιριάζει με την περιγραφή του Περβάνογλου, ο οποίος παραδίδει την πληροφορία ότι η λήκυθος αυτή βρέθηκε το 1849, σε οικία ανατολικά των ανακτόρων. Οι οικίες Κ.Π. Καλλιγά και Ι.Μ. Κοσσενάκη (που αργότερα έγινε οικία Κ.Δ. Πρινοπούλου) βρίσκονταν το 1900 στην οδό Μουσών, στους αριθμούς 5 και 6. Το όνομα της οδού Μουσών σήμερα είναι Καραγεώργη Σερβίας στο Σύνταγμα.
Βάντα Παπαευθυμίου, αρχαιολόγος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο