Μελαμβαφές σκυφίδιο με graffito

Χρονολόγηση: αρχές του 4ου αι. π.Χ.

Προέλευση / τόπος φύλαξης:τάφοςIV.Διαχρονικό νεκροταφείου, θέση Προφήτης Ηλίας Κομποτάδων, Δήμου Λαμιέων. Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, αρ. ευρ. Κ 12761.

Διαστάσεις: ύψος: 4εκ., διάμετρος χείλους: 10,6εκ., διάμετρος βάσης: 5,9εκ.

Περιγραφή

Σκυφίδιο με δακτυλιόσχημη βάση, αβαθές καμπύλο σώμα, καταλήγον σε έσω νεύον χείλος. Πηλός λεπτόκοκκος, ανοικτός καστανός. Κακής διατήρησης γάνωμα, κατά τόπους απολεπισμένο. Ίχνη φθοράς στην επιφάνεια. Επί της βάσης υπάρχει εγχάρακτο graffito δαμόσιον.

Παρατηρήσεις

Το αγγείο βρέθηκε σε τάφο του διαχρονικού νεκροταφείου στον Προφήτη Ηλία Κομποτάδων, ο οποίος ήταν σε χρήση από τον πρώιμο 14ο αι. έως τον 3ο αι. π.Χ. Η φθαρμένη επιφάνεια του αγγείου υποδηλώνει ότι αυτό είχε χρησιμοποιηθεί επί μακρόν, πριν ακολουθήσει τον κάτοχό του στην τελευταία του κατοικία. Το σκυφίδιο ήταν πιθανότατα στην κατοχή δημόσιου λειτουργού και αποτελεί δευτερογενή κτερισματική απόθεση. Άβαφα και μελαμβαφή σκυφίδια με graffiti

ΔΕ

(δε(μόσιον)) έχουν βρεθεί στην Αγορά της Αθήνας, κοντά σε δημόσια κτήρια, και ήταν αγγεία στην κατοχή του δημοσίου. Δημόσια αγγεία με graffiti ΔΑ ή ΔΕ ανατίθενται συχνά σε ιερά, όπως τα αντίστοιχα από το ιερό του Απόλλωνος στο Καλαπόδι Φθιώτιδας.

Έφη Καράντζαλη, αρχαιολόγος, προϊσταμένη ΕΦΑ Φθιώτιδας και Ευρυτανίας