Μελαμβαφής οινοχόη με χαραγμένη μορφή ναυτικού

Χρονολόγηση αγγείου: ελληνιστική περίοδος

Τόπος φύλαξης: Αρχαιολογική Συλλογή Γαλαξιδίου, αρ. ευρ. 108

Διαστάσεις: ύψος: 14,2 εκ.

Περιγραφή

Σώμα αμφικωνικό, δακτυλιόσχημη βάση, στενός κυλινδρικός λαιμός, καλυκόσχημο χείλος και κατακόρυφη ταινιωτή λαβή. Στο σώμα του αγγείου έχει χαραχτεί η μορφή ενός ναυτικού σε κατά τομή, που κρατάει αφιέρωμα με τη μορφή ναού, τα αρχικά ΠΚΠ και η χρονολογία 1879 (εικ. 1).

Παρατηρήσεις

Η Αρχαιολογική Συλλογή Γαλαξιδίου απαρτίζεται κυρίως από προσφορές ιδιωτών και ευρήματα των ανασκαφών στο Γαλαξίδι, που ταυτίζεται με το αρχαίο Χάλειον. Η ναυτική δραστηριότητα στην περιοχή ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους, διαπνέει όλη τη ζωή των Γαλαξιδιωτών που «ήτανε πάντα δομένοι στη θάλασσα, και από το πέλαγο εζούσανε», ενώ την περίοδο από το 1829 έως περίπου το 1912, το Γαλαξίδι αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της ιστιοφόρου ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τη βυζαντινή  αφιερωτική πρακτική, ο κτήτορας ενός ναού συχνά απεικονίζεται να τον προσφέρει στο Θεό και πίσω από την συντήρηση ή την ανέγερση μιας εκκλησίας, διαφαίνεται το υψηλό θρησκευτικό συναίσθημα και η εκπλήρωση κάποιου προσωπικού τάματος.  Πιθανόν το ακιδογράφημα του ναυτικού να σχετίζεται με την οικογένεια του γαλαξιδιώτη αρχιναυπηγού Κωνσταντίνου Παπαπέτρου και το γιο του, Παναγιώτη δεδομένου ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, πολιούχος ναός του Γαλαξιδιού, ανακαινίστηκε κατά το χρονικό διάστημα 1897 – 1902  επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Παπαπέτρου. Επίσης, στο καπετανόσπιτο της οικογένειας Παπαπέτρου στο Γαλαξίδι μέχρι σήμερα στις ξυλοδεσιές της στέγης διακρίνουμε τα αρχικά του Κωνσταντίνου – Κ.Π.

Ανθούλα Τσαρούχα, αρχαιολόγος, ΕΦΑ Φωκίδας