Μονολιθικός κίονας με χαράγματα περιηγητών

Χρονολόγηση κίονα: ρωμαϊκή / παλαιοχριστιανική(;) περίοδος

Προέλευση: Γυμνάσιο Δελφών, Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών  

Διαστάσεις κίονα: ύψος: 268εκ., διάμετρος βάσης: 39 εκ.

Περιγραφή

Μονολιθικός κίονας από γκρίζο-μπλε μάρμαρο. Προέρχεται από τη Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου, η οποία ιδρύθηκε το 1743, στη θέση μιας βασιλικής του 6ου αι. μ.Χ., στα ερείπια του αρχαίου γυμνασίου. Το Καθολικό της Μονής και τα υπόλοιπα κτίσματά της καθαιρέθηκαν το 1898, για να πραγματοποιηθεί από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή η ανασκαφή του Γυμνασίου.

Παρατηρήσεις

Κοντά στην Παλαίστρα βρίσκεται ο μονολιθικός κίονας, που φέρει χαραγμένα ονόματα περιηγητών, καθώς και αναγραφές της ημερομηνίας της επίσκεψής τους. Ανάμεσά τους διακρίνονται τα ονόματα των Hope, Mangles, Irby, J. C. Broughton Hobhouse και George Gordon Noel (λόρδος Byron). Ο λόρδος Βύρων και ο Hobhouse επισκέφτηκαν τους Δελφούς στις 16 Δεκεμβρίου 1809 και χάραξαν τα ονόματά τους στην Κασταλία και στον κίονα του μοναστηριού της Παναγίας. 

Η επιβλητική ομορφιά του τοπίου, σε συνδυασμό με τη νοσταλγική θλίψη και την απογοήτευση για τη χαμένη δόξα των Δελφών, αποτέλεσαν την έμπνευση για τους αφιερωμένους στους Δελφούς στίχους του πολύστιχου έργου του Βύρωνα «Το Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ», που συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση του κινήματος του φιλελληνισμού.

Ανθούλα Τσαρούχα, αρχαιολόγος, ΕΦΑ Φωκίδας